Gitarová výuka - konzultácie - workshopy

Nová sekcia na diskusnom fóre "Gitarová výuka - konzultácie - workshopy"


Obsah fóra GuitarMania Aparáty Akú dlhú životnosť má elektrónka?

Akú dlhú životnosť má elektrónka?

...kombá, hlavy, boxy a iné

duri158 Obrázok užívateľa
nováčik
nováčik

Príspevky: 24
Zdravím všetkých gitaristov a špecialistov lampových efektov,chcel by som vedieť ako dlho vydrží elektrónka nejakého preampu.Napr.elektrónka typu ECC 83 S alebo 12AX7A.Má z tým niekto skúsenosti?Zatiaľ dík

Poslať 07 Jún 2007, 22:48
TIPEK Obrázok užívateľa
okukávač
okukávač

Príspevky: 150
Bydlisko: NITRA

to je velmi na dlho ......
na strankach maju napisane kolko vydržia .....hodin stale hrat...
alektronka sa opotrebuva stale čim ma viacej hodin hrania za sebou tym kvalita klesa...
niektore hraju už 10 rokov a stale idu ale možno už menej kvalitne alebo nedavaju taky vykon.....
vždy zaleži kolko na nich hraš ked raz za tyžden tak dlllhoooooo :wink: :D
Yamaha EG112,HOME MADE telecaster tipek custom, epiphonky specialky :D
digitech rp80,HOME MADE lampač fender black jambo 94" ,boss NS2, fender pt-100,upraveny dunlop JH1,ehx small stone,boss ds1 marshall guvnor atd atd .....

Poslať 07 Jún 2007, 22:57
duri158 Obrázok užívateľa
nováčik
nováčik

Príspevky: 24
elektrónku si možem vymeniť aj sám?musí to byť zrejme ten istý typ

Poslať 07 Jún 2007, 23:00
TIPEK Obrázok užívateľa
okukávač
okukávač

Príspevky: 150
Bydlisko: NITRA

duri158 píše:
elektrónku si možem vymeniť aj sám?musí to byť zrejme ten istý typ


ked je to v preampe môžeš menit aj sam , JASNE žE TO MUSI BYT ten isty typ
12ax .. , ecc83,ecc803s, to su tie iste elektronky :wink:

ale koncove by sa nemali len tak vymienat za nove alebo ine leba sa musi niečo naastavit na tych koncovych elektronkach (bias)
Yamaha EG112,HOME MADE telecaster tipek custom, epiphonky specialky :D
digitech rp80,HOME MADE lampač fender black jambo 94" ,boss NS2, fender pt-100,upraveny dunlop JH1,ehx small stone,boss ds1 marshall guvnor atd atd .....

Poslať 08 Jún 2007, 07:49
marianguitar Obrázok užívateľa
V.I.P.
V.I.P.

Príspevky: 8057
Obrázky: 327
Bydlisko: Piešťany, SR

TIPEK píše:
duri158 píše:
elektrónku si možem vymeniť aj sám?musí to byť zrejme ten istý typ


ked je to v preampe môžeš menit aj sam , JASNE žE TO MUSI BYT ten isty typ
12ax .. , ecc83,ecc803s, to su tie iste elektronky :wink:

ale koncove by sa nemali len tak vymienat za nove alebo ine leba sa musi niečo naastavit na tych koncovych elektronkach (bias)


Myslim ze sa jedna o nastavenie "kludoveho prudu". Ale nie je pravda (aj ked na toto nie som odbornik) ze sa "nutne musi nieco nastavovat. Napr. PEAVEY ma riesene zapojenia a schemy tak (aspon to deklaruju), ze nie je potrebne nic nastavovat, staci vymenit. Mozeme do tejto debaty zapojit aj p.Maseka, servisaka PEAVEY pre CR a SR. 8)

Poslať 08 Jún 2007, 12:48
styrioci Obrázok užívateľa
ADMIN

Príspevky: 2269
Bydlisko: Kosice

marianguitar píše:
Ale nie je pravda (aj ked na toto nie som odbornik) ze sa "nutne musi nieco nastavovat. Napr. PEAVEY ma riesene zapojenia a schemy tak (aspon to deklaruju), ze nie je potrebne nic nastavovat, staci vymenit. Mozeme do tejto debaty zapojit aj p.Maseka, servisaka PEAVEY pre CR a SR. 8)


ale potom treba tam davat lampy toho isteho vyrobcu. pretoze ten zosik je stavany len na lampy jedneho "druhu". ale lampy roznych vyrobcov sa mozu trosku lisit v hodnotach (aj ked je to jeden a ten isty typ) a treba to doladit nastavenim biasu. samozrejme to,ze do zosilovaca dam ine lampy ako tam boli nemusi nutne znamenat, ze to musi hrat zle, ale moze sa stat, ze bude treba nieco doladit aby to bolo optimalne. z tohto dovodu je vyhodnejsie ak ma zosilovac nastavitelny bias.
druha vec je ta, ze ak to robi naozaj clovek, ktory nevie co robi, tak moze poskodit lampy, zosilovac a nebodaj ublizit aj sam sebe (a ze tych voltov v lampovom zosilovaci nie je malo :wink: ). tymto sa napriklad obhajuju Mesa/Boogie, ze preco nemaju vo svojich ampoch nastavitelny bias a preto garantuju korektne chovanie sa zosilovaca so svojimi lampami (celkom sikovny marketingovy tah 8) )

nastavovanie biasu sa tyka vykonovych lamp.
male lampy sa opotrebuvavaju menaj ako vykonove. su 30-35 rocne zosiky s povodnymi lampami v preampe a stale hraju dobre (ale vtedy sa vyrabali aj ovela kvalitnejsie lampy) :wink: horsie je to s vykonovymi, ktorych zivotnost zalezi od toho ako casto sa hra a ako velmi vypekas zosik. preto je dobre si zvazit vykon zosilovaca: ci sa vyzivas v tom, ze zosilovac "skresluje" koncom a vypekas zosilovac naplno a zmieris sa s kratsou zivotnostou vykonovych lamp, alebo mas radsej "cistejsi" zvuk zosilovaca. vtedy je vhodnejsi zosilovac s vacsim vykonom (napr 100W). 100W zosilovac sice nie je 2x hlasnejsi ako 50W ale ma vacsi "headroom" - oblast, v ktorej zosilovac neskresluje (alebo odbornejsie - maximalna povolena uroven signalu pred zacatim skreslovania).
Obrázok

Poslať 08 Jún 2007, 13:16
TIPEK Obrázok užívateľa
okukávač
okukávač

Príspevky: 150
Bydlisko: NITRA

ešte chcem dodat ,že ten bias sa časom meni na tych vykonovych lampach a malo by raz za par rokov pozret na ten bias ale to asi malo kto robi :lol: :D

niektore zosiky maju fixny biac a ten si nastavuje sam bias aj počas starnutia lampy časom,

a každa lampa ma iny bod nastavenia (aj od toho isteho vyrobcu) preto sa aj paruju vykonove elektronky ! :wink: kvoli biasu aby si nemusel doma štelovat bias na každej elektronke zvlašt bias a pozerat na osciloskope či ti to zosiluje kladnu aj zapornu sinusovku 8)
Yamaha EG112,HOME MADE telecaster tipek custom, epiphonky specialky :D
digitech rp80,HOME MADE lampač fender black jambo 94" ,boss NS2, fender pt-100,upraveny dunlop JH1,ehx small stone,boss ds1 marshall guvnor atd atd .....

Poslať 08 Jún 2007, 13:18
styrioci Obrázok užívateľa
ADMIN

Príspevky: 2269
Bydlisko: Kosice

TIPEK píše:
niektore zosiky maju fixny biac a ten si nastavuje sam bias aj počas starnutia lampy časom


:shock: vies menovat konkretny?
Obrázok

Poslať 08 Jún 2007, 13:26
TIPEK Obrázok užívateľa
okukávač
okukávač

Príspevky: 150
Bydlisko: NITRA

styrioci píše:
TIPEK píše:
niektore zosiky maju fixny biac a ten si nastavuje sam bias aj počas starnutia lampy časom


:shock: vies menovat konkretny?


ja som to videl len na schemach a mali to len 5-10w zosiky v A triede kamoš robil jeden an amturitu :D
tušim tu su take http://hlava.webpark.cz/
to je normalna vec sa opytaj poleho ti to potvrdi :wink: 8)
Yamaha EG112,HOME MADE telecaster tipek custom, epiphonky specialky :D
digitech rp80,HOME MADE lampač fender black jambo 94" ,boss NS2, fender pt-100,upraveny dunlop JH1,ehx small stone,boss ds1 marshall guvnor atd atd .....

Poslať 08 Jún 2007, 13:32
styrioci Obrázok užívateľa
ADMIN

Príspevky: 2269
Bydlisko: Kosice

TIPEK píše:
ja som to videl len na schemach a mali to len 5-10w zosiky v A triede kamoš robil jeden an amturitu :D
tušim tu su take http://hlava.webpark.cz/
to je normalna vec sa opytaj poleho ti to potvrdi :wink: 8)


no to viem, ze zosiky maju aj fixny bias, ved som sa o tom zmienoval ohladom MB aj marianguitar spomenul, ze su tak riesene peaveycka. mna vsak zaujala tato cast tvojho prispevku:

TIPEK píše:
niektore zosiky maju fixny biac a ten si nastavuje sam bias aj počas starnutia lampy časom
Obrázok

Poslať 08 Jún 2007, 13:37
TIPEK Obrázok užívateľa
okukávač
okukávač

Príspevky: 150
Bydlisko: NITRA

ja som to tak myslel ,že nemaju samostattne vinutie pre bias len neaky velky odpor a je
http://hlava.webpark.cz/Dvojcinne/sch2x10w_el34.gif
Yamaha EG112,HOME MADE telecaster tipek custom, epiphonky specialky :D
digitech rp80,HOME MADE lampač fender black jambo 94" ,boss NS2, fender pt-100,upraveny dunlop JH1,ehx small stone,boss ds1 marshall guvnor atd atd .....

Poslať 08 Jún 2007, 13:42
styrioci Obrázok užívateľa
ADMIN

Príspevky: 2269
Bydlisko: Kosice

aha..tak som nepochopil..lebo si to formuloval cudne. stacilo povedat, ze fixny bias znamena, ze je nastaveny na pevno a neda sa menit :wink:
Obrázok

Poslať 08 Jún 2007, 14:13
TIPEK Obrázok užívateľa
okukávač
okukávač

Príspevky: 150
Bydlisko: NITRA

styrioci píše:
aha..tak som nepochopil..lebo si to formuloval cudne. stacilo povedat, ze fixny bias znamena, ze je nastaveny na pevno a neda sa menit :wink:


no jo :lol: :oops: :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Yamaha EG112,HOME MADE telecaster tipek custom, epiphonky specialky :D
digitech rp80,HOME MADE lampač fender black jambo 94" ,boss NS2, fender pt-100,upraveny dunlop JH1,ehx small stone,boss ds1 marshall guvnor atd atd .....

Poslať 29 Jún 2007, 07:27
marianguitar Obrázok užívateľa
V.I.P.
V.I.P.

Príspevky: 8057
Obrázky: 327
Bydlisko: Piešťany, SR


Poslať 29 Jún 2007, 08:27
GM_viktor Obrázok užívateľa
inventár
inventár

Príspevky: 850
Bydlisko: Sereď

hm, 7 mesiacov..myslis na koncove lampy?
treba hrat...je jedno na com, zo vsetkeho sa da dostat slusny zvuk...ale mesa to isti :)

Ďalší

Späť na Aparáty